vr. 09 jun. 2023

Nieuw in de collectie

Kunstuitleen Emmeloord verwerft ‘Nagele’ van Milly Betten

Op initiatief van Museum Nagele is het Kunstuitleen Emmeloord (onderdeel van het Cultuurbedrijf Noordoostpolder) gelukt om een schilderij te verwerven van de beroemde kunstenaar Milly Betten. Dit schilderij van Milly Betten, met de titel ‘Nagele’, was de afgelopen maanden te zien in Museum Nagele.

Foto: Pim van der Maden

Museum Nagele heeft vanwege haar 25-jarig jubileum dit jaar een aantal kunstenaars uitgenodigd om een werk te maken met als thema ‘Nagele’. Milly Betten heeft lang geaarzeld of ze deze opdracht zou aannemen, maar eenmaal geïnspireerd door Nagele, heeft ze een prachtig kunstwerk laten ontstaan waarin alle bijzondere architectonische facetten van het dorp tot uiting komen. De woningen, het museum, de kerk, de berceau (loofgang op de begraafplaats), het water, de blauwe luchten, de weidsheid en veel andere aspecten die Nagele Nagele maken, zijn terug te vinden. Zelfs de kleuren en de compositie ademen de architectuur en sfeer van Nagele.

De vrijwilligers van Museum Nagele waren direct enthousiast bij het zien van het schilderij. Milly Betten vertelde bij de opening van de tentoonstelling: ‘Toen ik het werk kwam afleveren werd het me bijna uit handen gegrist en het verpakkingsmateriaal er afgescheurd, zo nieuwsgierig waren ze’.

Omdat Museum Nagele dit werk graag voor de Noordoostpolder wil behouden is er contact gezocht met Kunstuitleen Emmeloord. Na het zien van Bettens werk ‘Nagele’ was Kunstuitleen Emmeloord heel enthousiast. Het cultuurhistorisch belang om dit bijzondere werk te behouden voor inwoners van de Noordoostpolder is groot. Het werk van Milly Betten is toegankelijk en veel mensen zullen de specifieke kenmerken van Nagele in het werk herkennen.

Kunstuitleen Emmeloord biedt op deze manier de inwoners van de Noordoostpolder de kans om dit speciale werk ook een tijd lang aan de muur te hebben. Met een abonnement van € 6,50 per maand is het kunstwerk te huur.

Vanaf 1 juli kan het werk ‘Nagele’ worden geleend via Kunstuitleen Emmeloord, Harmen Visserplein 2, Emmeloord. De openingstijden zijn donderdag en vrijdag van 13.30 tot 20.00 uur.

Museum Nagele

Het museum stelt de bijzondere ontstaansgeschiedenis van Nagele en de Noordoostpolder centraal in een permanente expositie. Deze expositie gaat in op de unieke plaats van Nagele in de Nederlandse architectuurgeschiedenis. Daarnaast organiseert Museum Nagele wisselexposities waarin architectuur en beeldende kunst een belangrijke rol spelen. Sinds 1998 is Museum Nagele gehuisvest in de voormalige rooms-katholieke kerk, die gebouwd is door de architecten T. Taen en T. Nix. Klik op de link voor meer informatie over Museum Nagele