wo. 17 mrt. 2021

Kunstenaars aan het woord: Jeltje van Houten

De tentoonstelling van Jeltje van Houten stond gepland voor 17 maart 2021. Vanwege de huidige coronamaatregelen wordt de expositie verschoven naar een nader te bepalen datum.

Mijn werk in het algemeen

“Ik werk samen met Bos Fine Art Gallery in Den Haag, zij hebben mijn werk in stock. Samen met galerie Kunstlokaal8, Jubbega en Asnova Architecture, Utrecht vormen zij de stichting Vierplus.
Deze stichting organiseert tentoonstellingen met de titel “Essentie”, deze tentoonstellingen vinden plaats op aansprekende locaties in het land.

Ik werk zowel twee- als driedimensionaal en met veel verschillende materialen, het werk kan klein maar ook groot zijn, voor binnen maar ook voor plaatsing in de buitenruimte. Er zijn op verschillende locaties in Nederland werken van mij geplaatst. Deze zijn uitgevoerd door gespecialiseerde bedrijven. Het ontwerpen van installaties heeft mijn grote interesse en ook hierbij spelen “orde en regelmaat” een belangrijke rol. Wat betreft Toegepaste kunst heb ik de vormgeving van verschillende prijzen voor mijn rekening mogen nemen.

Sinds 2008 geef ik leiding aan Community Art-projecten.”

Jeltje van Houten, Cover story, no.57, 2021

“Coverstory”  Boekenkaften

“Geometrie en minimalisme zijn sleutelwoorden en spelen een belangrijke rol in mijn werk. Op zoek naar de essentie is mijn bron, de kunst van het weglaten…

Ik heb in het verleden met veel verschillende materialen gewerkt waaronder kunststofplaat, aangespoord door het vraagstuk duurzaamheid heb ik besloten over te stappen naar een duurzamer materiaal: (gebruikte) boekenkaften. Ik versnijd linnen boekenkaften én pagina’s van tweedehandsboeken en maak daar composities mee.

De kleuren, de textuur zijn bepalend, ze vertellen een verhaal. Soms zijn de kaften beschadigd, lelijk of vervaagd. Deze sporen van ouderdom, gebruikt zijn, voegen een extra dimensie toe, een bijkomend verhaal.”