do. 26 nov. 2020

Fototentoonstelling Bouwe Brouwer

De oud-Emmeloorder fotograaf Bouwe Brouwer (1977) exposeert van 30 november tot en met 7 januari bij Kunstuitleen Emmeloord, Harmen Visserplein 2. Op deze expositie zal er een selectie te zien zijn uit de verschillende projecten waar Bouwe de afgelopen jaren aan gewerkt heeft, maar ook nieuw en ongepubliceerd werk. Daarnaast zullen er ook exemplaren te bezichtigen zijn van de (veelal handgemaakte) boeken, zines en portfolio’s die de afgelopen jaren zijn verschenen. Een aantal publicaties, evenals de foto’s, zullen ook te koop zijn. Daarnaast wordt op 12 december een masterclass georganiseerd en op 22 december een lezing.

Bouwe Brouwer is geboren en getogen in Emmeloord en nu woonachtig in Sneek. In het dagelijkse leven is hij leerkracht in het basisonderwijs. Brouwer haalde in 2017 een eerste prijs tijdens het Fryslân Photo Festival. Hetzelfde jaar werden er meerdere foto’s van hem tentoongesteld in Londen tijdens een mede door het prestigieuze Magnum georganiseerde tentoonstelling. In 2018 verscheen er werk van hem in het Italiaanse Eyeshot Magazine en in het fotografietijdschrift Hamburger Eyes uit San Fransisco en er werd in 2019 bij Samopal uit Moskou en Tour Dogs uit Los Angeles een zine van zijn werk uitgegeven. Daarnaast had hij een solo exposities bij de Sidewalk Gallery in Leeuwarden in 2019 en 2020. In 2019 trad hij toe tot het internationale foto collectief Diffuse. Een bezige bij dus.

Bouwe is een fotograaf, schrijver en boekenmaker. Deze drie elementen kwamen op een natuurlijke manier samen in zijn project “Tiny Moments”, een box met 5 mini-portfolio’s met daarin foto’s en teksten, dat hij afgelopen zomer heeft afgerond. In het kader van dit project werd hij uitgenodigd om in augustus 2020 een lezing te geven over zijn werk tijdens het London Street Photography Festival. Is Bouwe dan een straatfotograaf? Ja en nee. Het klopt dat hij regelmatig in Friesland, waar hij woont, op straat te vinden is om daar het leven vast te leggen in het kader van zijn Postcards From Fryslân project. En het klopt ook dat veel van zijn grote inspiraties en voorbeelden uit de hoek van de straat fotografie komen. Vooral zwart wit fotografen uit de jaren 70, want Bouwe zijn oeuvre bestaat tot dusver voornamelijk uit zwart wit foto’s. Maar met hetzelfde gemak gebruikt hij dezelfde benaderingswijze in andere situaties: tijdens evenementen, bij familiebezoek of op vakantie met het gezin. Alles is fotografeerbaar. Met één gemeenschappelijke noemer: het vastleggen van het gewone, alledaagse in een krachtig en tijdloos beeld waarbij soms het ontbreken van elke context zorgt voor een mysterieuze en poëtische sfeer.

Masterclass – Zaterdag 12 December 2020 – 12.30 tot 17.00 / Max. 8 pers. GEANNULEERD

De Masterclass is geannuleerd in verband met ziekte. Er wordt gezocht naar een nieuwe datum.

Kunstuitleen Emmeloord verzorgt een masterclass straatfotografie waarbij er eerst gekeken zal worden naar de verschillende vormen van straatfotografie die er zijn en de verschillende benaderingswijzen die je als fotograaf kunt hanteren in het publieke domein. Vervolgens zal de hele groep cursisten enkele uren de straat op gaan om zelf aan de slag te gaan waarbij Bouwe Brouwer rond zal lopen om ter plaatste feedback te geven.

Lezing – Dinsdag 22 December 2020 – 15.00 – 15.30 / Max. 8 Pers.

Een lezing over Bouwe Brouwer zijn werk en werkwijze als (straat)fotograaf. Over het vastleggen van het gewone, alledaagse in een krachtig en tijdloos beeld. En over het combineren van tekst en beeld in handgemaakte uitgaves.