do. 10 dec. 2020

Expositie Stichting de Vrolijkheid

De Vrolijkheid, een netwerk van professionele kunstenaars en regelaars, bestaat 20 jaar. Om dit te vieren lanceert de stichting in december een landelijke campagne. Jonge, getalenteerde bewoners van asielzoekerscentra presenteren zich met een serie bonte portretten die vanaf nu te zien zijn in Cultuurbedrijf Noordoostpolder in Emmeloord. Naast de fotoreeks zullen er zeefdrukken gemaakt door jongeren in het azc Luttelgeest te zien zijn.

Zowel de fotoserie als de zeefdrukken zijn uitingen van de Beeld//Formers. Beeld//Formers zijn azc-bewoners in de leeftijd 15-25 jaar, die met zelfgekozen kunstdisciplines een eigen verhaal op een unieke manier presenteren.

In co-creatie met een professioneel team van beeldmakers en stylisten, werkten de jongeren aan fotografische kunstuitingen. Samen ontwikkelden zij artistieke portretten en surrealistische beelden. De jongeren creëerden een eigen imago om zichzelf op eigenzinnige wijze te presenteren. Het project is ontwikkeld in samenwerking met fotograaf Petra Katanic, de stylisten van Foei Productions en de vormgevers Studio Harris Blondman.

Beeld//Formers
Eén op de twee mensen die naar Nederland komt is jonger dan vijfentwintig jaar. Met Beeld//Formers nemen deze jongeren het heft in eigen hand. Door middel van zelfgekozen kunstdisciplines verbeelden zij op eigen wijze een verhaal. In co-creatie met kunstenaars en leeftijdsgenoten werken Beeld//Formers aan verschillende kunstuitingen. Zo worden jongeren met hun talenten zichtbaar voor zichzelf, elkaar en de Nederlandse samenleving. Dans, theater, muziek, nieuwe media en beeldende kunst zijn de instrumenten waarmee verhalen worden vormgegeven en de Vrolijkheid investeert in talentontwikkeling van jonge azc-bewoners.

Stichting de Vrolijkheid
De Vrolijkheid is een netwerk van professionele kunstenaars, regelaars, vrijwilligers, kinderen, jongeren en ouders, die samen wekelijks meer dan 100 kunstprojecten op bijna 30 azc’s realiseren. Vrolijke ruimtes bieden de inspiratie om eigen talenten te ontdekken en ontwikkelen.