In 3 stappen Kunst in huis

Wil je je interieur kleur geven met een mooi kunstwerk, maar heb je eigenlijk geen verstand van kunst? Volg de volgende drie stappen en ontdek welke kunst in huis je gelukkig maakt.

1. Verdiep je in het aanbod

Kijken, kijken en nog eens kijken! Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk rondkijkt wat het aanbod in kunst is. Breng bezoekjes aan musea, galerieën, ga naar exposities in de buurt en bekijk ook eens de collectie van onze kunstuitleen. Met een beetje geluk vind je een mooi werk. Uiteraard is internet ook een grote inspiratiebron als het gaat om het toepassen van kunst in huis. Op internet kun je heel specifiek zoeken, zoals naar fotografie, figuratieve kunst, bronzen beelden of abstracte kunst.

2. Kies je kunst

Bepaal de afmetingen die in de ruimte passen. Voordat je een kunstwerk in huis haalt, bepaal je de afmetingen die het kunstwerk ongeveer moet hebben. De verhouding tussen kunst en ruimte is hierbij belangrijk. Te grote kunst kan overweldigen in een relatief kleine ruimte en te kleine werken kunnen een ‘verloren’ indruk maken in een grote kamer.

Zoek balans in kleur. Zorg ervoor dat er harmonie ontstaat op het gebied van kleur. Bepaal welke twee accentkleuren in je interieur je wilt ondersteunen en kies een kunstwerk waar deze kleuren in verwerkt zijn. De kleur hoeft niet exact hetzelfde te zijn, maar moet wel aansluiten. Je zult zien dat het kunstwerk uiteindelijk meer balans brengt in je interieur.

Kies voor kunst die aansluit qua stijl. Hou bij het kiezen van kunst voor in huis rekening met je interieurstijl. De belangrijkste stelregel: antieke lijsten voor kunst in een antiek interieur en moderne lijsten voor kunst bij een modern interieur. Voor een gedurfder interieur zoek je het contrast op. Combineer dan verschillende stijlen, maar zoek bijvoorbeeld wel aansluiting in vorm, kleur of materialen.

Of pas je interieur aan op het kunstwerk. Heb je het perfecte kunstwerk gevonden, maar matcht het niet in je huis? Pas je interieur dan aan op het werk. Kunst kan prima de basis van een interieur vormen. Schuif met meubels en bedenk waar in je huis het kunstwerk het best tot haar recht komt. Zo kan kunst in huis een heel belangrijke rol krijgen.

3. Kunst in huis ophangen of plaatsen

Geef kunst een goede plek in huis. Kunst in huis vormt alleen een toevoeging wanneer het goed hangt of staat. Stelregel is dat het centrum van een schilderij op ooghoogte hangt. Beelden plaats je – afhankelijk van de grootte – op de grond, op een tafel of op een sokkel. Dergelijke regels zijn een leidraad, je kan hier natuurlijk ook mee experimenteren.

Kunst als middelpunt. Plaats kunst centraal in je huis. Hier mogen andere elementen zoals gordijnen, meubels en accessoires best voor wijken. Te veel kleuren, texturen en objecten leiden af van de kunst in huis.

Experimenteer! Alleen door te proberen ontdek je wat werkt en wat niet. Kunst uitzoeken en plaatsen is een kunst op zich. Neem de tijd en je zult beloond worden met een prachtig resultaat.

Lees ook onze tips voor het ophangen van kunst in huis.

Bron: Residence