2023-2024

Datum: 1-1-2024 t/m 6-3-2024
Locatie: Theater ’t Voorhuys
Titel expositie: Anyplace I am
Kunstenaar: Raymond Hagewoud

https://fiiiirst.com/photographer/raymond-hagewoud/

Raymond Hagewoud is in 1974 en wilde al op jonge leeftijd fotograaf worden, in plaats daarvan heeft hij economie gestudeerd. Maar eigenlijk is hij altijd geïnteresseerd gebleven in kunst, fotografie, design, architectuur en muziek. Raymonds vader is altijd gepassioneerd geweest door fotograferen en op jonge leeftijd zag hij zijn vader tijdens de vakanties altijd achter vlinders en libellen aanjagen met zijn statief. ‘Er lagen waarschijnlijk duizenden dia’s op de zolder van mijn ouderlijk huis, want overal waar we kwamen ging ook een camera.’ Tijdens de COVID-19-pandemie is zijn passie voor fotografie weer aangewakkerd en heeft hij een Instagram-account gemaakt.  In de 30 jaar die daar tussen zaten, was Raymond gefocust op zijn passie voor muziek, en een paar jaar had hij zelfs een klein platenlabel naast zijn vaste baan.

‘Ik houd het fotograferen graag simpel en heb liever geen fotografische strategie. Ik volg mijn instinct en fotografeer waar ik van nature toe aangetrokken ben, en besteed niet te veel tijd aan het maken van elke foto, waarschijnlijk slechts 30 seconden. Meestal maak ik maar één foto van het onderwerp. Voor mij is het proces erg intuïtief, en als ik me afvraag wat ik aan het doen ben terwijl ik het doe, blijken de foto’s meestal slecht te zijn’.

22-11-2023 t/m 17-01-2024
Locatie: Muzisch Centrum
Titel expositie: Kleurrijke zeefdrukken
Kunstenaar: Amarins Yntema
amarinsyntema.nl

Wat ik met mijn werk wil prikkelen is dat je met een meer open blik naar de wereld kijkt.

Want er is zoveel moois om ons heen. Maar we hebben het vaak zo druk of zijn gefocust op het negatieve, dat het ons aan aandacht ontbreekt om ons echt te laten verwonderen. En verwondering is de grootste bron van inspiratie en levenslust.

De schoonheid van de plantenwereld biedt ontspanning, dit is precies waarom ik graag met het thema plantenwereld werk. Ik miste een tijdje de ontspanning en plezier in het maken. Op de kunstacademie en met het starten van je carrière komt er een druk op je creativiteit te liggen die ten koste kan gaan van plezier. Ik vond het plezier terug met het planten thema en in het zeefdrukproces.

Het creatieve proces begint bij mij met observaties. Ik teken graag naar de waarneming. Ter inspiratie bezoek ik hortussen met tropische plantenkassen. Ter plekke maak ik veel schetsen en foto’s. Waar ik vervolgens uit put als ik ontwerp voor zeefdrukken. Tijdens het drukken laat ik ruimte voor experiment en toevalligheden. Ik druk vaak in irisdruk, daarbij leg je meerdere kleuren inkt op de zeef. Door het wisselen van de kleuren en hoe ik ze aanbreng is elke prent -ondanks in oplage gedrukt- uniek!

Door de jaren heen heb ik met veel verschillende materialen en technieken geëxperimenteerd.  Uiteindelijk ben ik helemaal gevallen voor zeefdrukken. Ik houd van het hele proces. Van schetsen naar het tekenen van de films, het belichtingsproces en dan het magische moment van het uitspoelen van het zeefdrukraam waarbij de afbeelding zichtbaar wordt op het raam. Dan vervolgens het kiezen en mengen van de kleuren in prachtige heldere inkten. Het met de hand drukken en jezelf dan verassen met het uiteindelijk resultaat. Tijdens het drukken experimenteren met kleur, compositie, het spelen met de techniek. I love it.

8-11-2023 t/m 22-12-2023
Locatie: Theater ’t Voorhuys
Kunstenaar: Jan Albert Ernsten
jan-alberternsten.exto.nl

Jan-Albert Ernsten schildert expressieve portretten. Hij maakt gebruik van gemengde technieken, olieverf en acrylverf. In ieder schilderij probeert hij de menselijke emotie weer te geven middels penseel en paletmes. Hij gebruikt daarvoor warme kleuren, maar schildert soms ook bewust in zwart wit. Hij kiest vaak voor ontwapenende kinderkopjes of verweerde gezichten die een levensverhaal uitdrukken. Daarnaast vindt hij het een uitdaging om popsterren op het doek te zetten.

In Theater ’t Voorhuys exposeert hij in november en december met een gevarieerde collectie van krachtige en unieke portretten van iconen uit de popmuziek. De afgelopen 10 jaar is zijn passie voor schilderen gegroeid. Hij heeft schilderles gehad en volgt geregeld een workshop om zijn eigen stijl steeds verder te ontwikkelen. In de Kubus in Lelystad schildert hij wekelijks in de zogenaamde coachgroep. Het werk van Jan-Albert was de afgelopen jaren al op diverse plaatsen in het land te zien. Hij is blij dat hij nu voor de tweede maal mag exposeren in Emmeloord.

Op zijn website www.ap-arts.nl vind je een overzicht van al zijn werken. Bij verkoop van een schilderij doneert Jan-Albert 25% aan Stichting Esperanza Bolivia, een kleinschalig project voor weeskinderen.

12-10-2023 t/m/ 26-11-2023
Locatie: Polman Huis Nagele
Titel expositie: Raakvlak
Kunstenaar: Geerten Sterk
geertensterk.nl

Gedurende tien jaar heeft Geerten als postbode veel rondgereden in de polder, met name de buitengebieden van Dronten en Biddinghuizen. Langzaamaan is hij gehecht geraakt aan dit gebied. De schijnbare leegte zet aan tot goed kijken en er blijkt van alles te gebeuren. Bijvoorbeeld het lijnenspel en de vlakverdeling van de akkers (en wat daar allemaal gebeurt), en de soort van oases die de boerderijen met de vaak prachtige tuinen zijn. Door het jaar heen zie je het landschap (aldus Geerten), het licht en de lucht veranderen. Soms zelfs in een dag, als bijvoorbeeld aan het eind van een grijze dag de zon doorbreekt. Nergens is dat zo spectaculair als in het polderlandschap. De vormgeving van het land en de gebouwen spreekt hem bijzonder aan en komt overeen met kenmerken van zijn werk. In de loop van de tijd zijn deze plekken zelfs letterlijk het uitgangspunt geworden voor schilderijen en prenten, vaak door middel van foto’s.

Al een tijdje loopt Kunstuitleen Emmeloord met het idee rond om een kunstenaar te koppelen aan Huis Polman in Nagele. Het huis vertelt een uniek verhaal over het ontstaan van Nagele en zijn architectuur, je maakt als het ware een reis terug in de tijd. Een spannende omgeving die zeer geschikt is om het werk van een Geerten in te verweven en op deze manier het verhaal van Nagele te versterken.

30-09-2023-13-11-2023
Locatie: Muzisch Centrum
Titel expositie: Duurzame Schoonheid
Kunstenaar: Mirriam Bouwmeester
mirriambouwmeester.nl 

De kunstwerken van Mirriam Bouwmeester omarmen een unieke versmelting van verschillende kunststromingen, waaronder realisme, postimpressionisme, abstract expressionisme en surrealisme, gecombineerd met naïeve en intuïtieve verbeelding. Het resultaat is een droomwereld, zwevend tussen abstractie en figuratieve elementen.

‘Door oude en nieuwe methoden te combineren creëer ik beeldbeleving vanuit mijn innerlijke visie naar uiterlijke realiteit te vertalen. Hiermee benadruk ik perspectieven die niet alleen in een materie te vangen zijn. Mijn werk overstijgt bewust de grenzen van traditionele kunststromingen en creëert een intrigerende en meeslepende ervaring voor de kijkers, waarbij ze worden uitgenodigd om de harmonie tussen droom en realiteit te ontdekken’, aldus Mirriam.

In mijn huidige werk staan de Nederlandse (wilde) bloemen centraal.  Door gebruik te maken van gerecyclede materialen, transformeer ik afgedankte doeken, lijsten, diverse materialen tot nieuwe, waardevolle creaties. Er ontstaat organisch gevormde symboliek, die de welvaart van onze natuur weergeeft. Hiermee wil ik de nadruk leggen op het belang van hergebruik en een bewustwording creëren rondom duurzaamheid en milieukwesties.

Voor de expositie in Kunstuitleen Emmeloord heeft Mirriam zich specifiek gericht op het thema “Klimaat en natuur,” waarmee zij de toeschouwers wil aanzetten tot nadenken en bewustwording over dit belangrijke onderwerp.Speciaal element in deze expositie is dat er 60 tot 50 jaar oude abstracte borduurwerken van mijn moeder, die overigens destijds naar de Landbouwhuishoudschool in Emmeloord ging, verwerkt zijn in 2 schilderijen. Tussen beide werken is een ‘vrije gedachtewisseling’ gegroeid. Een dialoog tussen moeder en dochter vormgegeven in blad, bloem en vrouwelijke elementen.