2022-2023

01-04-2023 t/m 10-06-2023
Locatie: Theater ’t Voorhuys

Titel expositie: Destination
Kunstenaar: Andries Hoekstra

Als jongen groeide Andries, geboren en getogen op Urk, op bij het water en had altijd een grote liefde voor vogels. Al vroeg begon hij met tekenen en schilderen. Na wat omzwervingen heeft hij uiteindelijk de lerarenopleiding beeldende kunst afgerond en kwam op zijn 28-ste voor de klas in het middelbaar onderwijs terecht. Met veel plezier geeft hij les maar ondertussen was de basis en passie ook geboren voor de grafische technieken; etsen, houtsnede, lithografie en de Japanse houtsnede is door hem onderzocht en gebruikt. Daarnaast ook het klassiek olieverf schilderen. Verder geeft hij cursussen en workshops in deze technieken aan allerlei doelgroepen, met name jongeren. Kunstenaars die van grote invloed zijn op het werk van Andries zijn o.a. Amerikaanse etsers zoals Singer Sargent, Whistler, Hopper en uit Nederland Rembrandt. In zijn schilderkunst haalt hij inspiratie uit het werk van Schilders als Ruysdael en Cuyp. Engelse landschapsschilderkunst van Constable en Gainsborough beïnvloeden zijn schildertechniek.

Voor zijn expositie in het theater heeft Andries een selectie gemaakt van vogels, zijn woonplaats (water en reflectie) en Parijs. Een voor hem bijzondere stad door zijn sfeer, water, prachtige architectuur en rijke kunsthistorie. Het voelt voor hem soms alsof de schilders van toen met hem meekijken!

Door te exposeren probeert Andries de beeldende kunst te promoten en hoopt hij dat de beschouwer ook meerwaarde van iets creëren mag zien en kan genieten. Andries is van 1967, getrouwd, heeft kinderen en ondertussen ook kleinkinderen.

12-01-2023 t/m 23-03-2023
Locatie: Bij Kunstuitleen Emmeloord/Muzisch Centrum

Titel expositie: Dieren
Kunstenaar: Gonny Korlaar

Gonny Korlaar is woonachtig in Emmeloord en heeft de lerarenopleiding gedaan op Windesheim te Zwolle. Daar volgde ze de richting tekenen-handvaardigheid. In de hal beneden van het Muzisch Centrum zijn 10 schilderijen en diverse objecten te zien gemaakt met gemengde techniek.

Als hobby tekent Gonny graag in de buitenlucht (en plein-air) en experimenteert ze met papier maché. Thuis aan het werk komt ze een hoop materialen tegen tijdens het afval scheiden, wat ze kan hergebruiken in haar werk. Door afval te bedekken met een laagje papier maché en verf geeft ze nieuwe betekenis aan het materiaal en krijgt afval een tweede leven.

Het thema voor de expositie in het Cultuurbedrijf is dieren maar in haar kunst haalt Gonny ook andere thema’s aan zoals de natuur en de mens. Ze maakt zich onder andere zorgen om hoe de mens met elkaar en zijn omgeving omgaat. Ze haalt inspiratie uit haar jeugd en leven in de Noordoostpolder.

Gonny moedigt de kijker aan om vooral zelf het werk te ontdekken en te interpreteren.

1-11-2022 t/m 30-11-2023
Locatie: Bij Kunstuitleen Emmeloord/Muzisch Centrum

Titel expositie: Hometown
Kunstenaar: Bouwe Brouwer

Voor dit project, met als werktitel “Hometown” is Bouwe het afgelopen jaar meerdere malen terug geweest naar Emmeloord, de plek waar hij van 1977 tot 2014 heeft gewoond en dus geboren en getogen is. Hij heeft vele straten en buurten bewandeld met zijn camera en een aantal festiviteiten bezocht. Een selectie uit de gemaakte (zwart-wit) foto’s waren te zien op de expositie. Foto’s waarbij hij de voor hem vroeger zo bekende plekken bekijkt met de ogen van de fotograaf die hij nu is. Het resultaat is een serie foto’s die weliswaar gemaakt zijn in Emmeloord, maar die je soms het gevoel geven heel ergens anders te zijn.