do. 24 mrt. 2022

Versoepelingen coronamaatregelen 23 maart 2022

Bij klachten: blijf thuis en doe een zelftest

Is de uitslag positief? Maak dan een afspraak voor een test bij de GGD en ga minimaal 5 dagen in isolatie. Je mag weer naar buiten als je de laatste 24 uur geen klachten hebt. Het is niet meer nodig om te testen als je geen klachten hebt. Dus leerlingen, studenten en onderwijspersoneel hoeven niet meer 2 keer per week preventief te testen voordat ze naar school of hun opleiding gaan. Het quarantaine-advies blijft ongewijzigd.

Thuiswerken

Het huidige thuiswerkadvies is vervallen. Het kabinet roept werkgevers op om met werknemers afspraken te maken om hybride werken blijvend te stimuleren. Voor werknemers met klachten blijft gelden: blijf thuis en doe een test. Bij een positieve test: ga in isolatie en werk thuis als het kan.

Mondkapjes dragen

De verplichting om in en rond het OV mondkampjes te dragen vervalt per woensdag 23 maart 2022. Het blijft voorlopig verplicht om een mondkapje te dragen in het vliegtuig en op het vliegveld na de security.
Daar waar het druk is, kun je jezelf en anderen beschermen door een mondkapje te dragen.

Vanaf 23 maart geen Testen voor Toegang (1G) meer

Vanaf 23 maart kan publiek ook bij grote ongeplaceerde evenementen (meer dan 500 bezoekers zonder Testen voor Toegang naar binnen. Er zijn dan geen locaties meer waar het coronatoegangsbewijs geldt.

Leven met corona

Corona is niet weg. Er zullen nog steeds mensen ziek worden van corona.
De volgende adviezen helpen nog steeds om besmetting te voorkomen:

  • Was regelmatig je handen.
  • Hoest en nies in je elleboog.
  • Blijf thuis bij klachten en doe een (zelf)test.
  • Ventileer in binnenruimtes en zorg voor frisse lucht

Hiermee beschermt u uzelf, uw familie, vrienden en anderen. En houdt u rekening met de mensen die zich zorgen maken over hun eigen gezondheid, bijvoorbeeld omdat ze ouder zijn of chronisch ziek.

Respecteer elkaars keuzes

Houd rekening met elkaar. Houd afstand als iemand daar om vraagt. Heeft u een afspraak met iemand die zorgen heeft over zijn of haar gezondheid? Doe dan eerst een zelftest. En respecteer elkaars keuzes, bijvoorbeeld als iemand een mondkapje draagt op een plek waar u het zelf niet zou doen.