vr. 17 sep. 2021

Nu te zien: Jeltje van Houten en Ruben Stallinga

Voor abstracte kunst kom je deze maand goed aan je trekken in de polder. Er is een divers aanbod aan verschillende abstracte stijlen te zien. Bij Kunstuitleen Emmeloord, in de hal van Cultuurbedrijf Noordoostpolder, exposeren twee kunstenaars die geheel in eigen stijl en motivatie te werk gaan: Ruben Stallinga (Emmeloord) en Jeltje van Houten (Amstelveen). De exposities zijn te bezoeken tijdens openingstijden van Cultuurbedrijf Noordoostpolder. In Museum Nagele viert kunstenaar Viktor Majdandzic zijn 90 jarige bestaan met een solo-expositie.

Jeltje van Houten

Van Houten Exposeert met een selectie van haar werken uit de serie “Coverstory”. Geometrie en minimalisme zijn sleutelwoorden en spelen een belangrijke rol in haar werk. De zoektocht naar essentie is hierbij de bron, de kunst van het weglaten. Van Houten werkte in het verleden met veel verschillende materialen, waaronder kunststofplaat. Aangespoord door het thema duurzaamheid besloot ze over te stappen naar een duurzamer materiaal: (gebruikte) boekenkaften.

Jeltje van Houten, Cover story, no.57, 2021

Van Houten versnijdt linnen boekenkaften én pagina’s van tweedehandsboeken en maakt daar composities mee. De kleuren en textuur zijn bepalend, ze vertellen een verhaal. Soms zijn de kaften beschadigd, lelijk of vervaagd. Deze sporen van ouderdom, het gebruikt-zijn, voegen een extra dimensie toe: een bijkomend verhaal.

Ruben Stallinga

Patronen zijn voor Ruben al vanaf zijn vroege jaren een zekerheid. Het patroon waarin de bestrating is gelegd, het rooster in de buitendeur, het hekwerk langs de straat, de kliko’s van de vuilnisdienst om zo maar een paar elementen te noemen boeien hem voor zijn inspiratie van zijn kunst. Rond zijn vijfde jaar is hij begonnen om het gaaswerk van de schutting van de buren met zijn handen te bewerken tot ze los kwamen van het gaaswerk. Hierdoor ontstonden er patronen in het gaas. Al gauw kreeg hij voor zijn verjaardag een rol voliëregaas met een allesknipper. Er ontstonden vele kunstwerken van zijn hand.

Ruben Stallinga

Museum Nagele

De schilderijen van Viktor Majdandžić zijn te beschrijven als een soort geologie op één vierkante meter, waarin natuurlijke processen zoals kristallisatie, erosie en sedimentatie op elkaar inwerken. Hierbij staan de geologische vormen met hun wetmatigheden voor kristallisatie en het vloeien en spatten van de verf voor erosie en sedimentatie. Het is een poging om aan het ‘conceptnetwerk’ van het schilderij een sterke ontologie te geven, zodat het ook de zintuigen kan overtuigen. Lees meer over de tentoonstelling van Viktor Majdandzic op de website van Museum Nagele.