vr. 15 apr. 2022

Nu te zien: “De laatste paradijzen? Een schoonheid in uitersten”, Fred Hoogervorst

Te zien vanaf 15 april t/m 25 mei 2022 bij Kunstuitleen Emmeloord: “De laatste Paradijzen? Een schoonheid in uitersten” van Fred Hoogervorst. De expositie vindt plaats in het gebouw van Cultuurbedrijf Noordoostpolder aan Harmen Visserplein 2, in de hal beneden en de gang achter en onderaan de trap.

Fred Hoogervorst

Jarenlang bereisde Hoogervorst als fotograaf de wereld, ook vanuit standplaatsen in Afrika, het Caribisch gebied en Azië. In zijn werk zoekt Hoogervorst steevast de schoonheid op van natuur en landschap, om die met zijn camera vast te leggen. De immense impact van de mens op het milieu, blijft daarbij niet buiten beeld.

Fotograaf Fred Hoogervorst in Kenia. Foto Fred Hoogervorst.

Hoogervorst: “Adembenemend vind ik het, om te zien hoe mooi regenwoud, het zuidpoolgebied, de Afrikaanse savanne, onze wereld, is. In deze expo toon ik een deel van mijn fascinatie ervoor en hoop ik dat het u op enige wijze mag inspireren. Alleen samen houden we de wereld mooi.”

Antarctica

Hoogervorst ging vanuit Punta Arenas, in het kader van een wetenschappelijke expeditie, mee met een Chileens onderzoekschip. Naast beelden voor de expeditie kon hij op die indrukwekkende reis ook deze beelden vastleggen, het leefgebied van adeliepinguïns en de zeeolifant, het pannenkoekijs, ijsbergen en gletsjers.

Antarctica, Chinstrap Penguin, Pygoscelis antarcticus, calling. Foto Fred Hoogervorst.

Regenwoud

Hoogervorst heeft verschillende reizen gemaakt naar de regenwouden in Indonesië, Maleisië, Borneo en het Amazonegebied. Daar fotografeerde hij de hoge woudreuzen, bodembegroeiing, planten en dieren uit het tropisch bos. Onder andere de orang-oetan en reuzenslang, maar ook beelden van houtkap, zijn te zien tijdens de expositie.

Tropisch regenwoud, Maleisië. Foto Fred Hoogervorst.

Afrika

In vooral oost- en zuidelijk Afrika liet Hoogervorst veel voetstappen achter. “Op mijn reizen door Kenia, Tanzania, Mozambique en Zuid-Afrika zag ik in en buiten de parken de bekende Big Five. Ook het minder bekende en minstens zo fascinerende kleinere wild als gazellen en scharrelaars kwam ik er tegen.”

Fotograaf Fred Hoogervorst met een baobab. Foto: Fred Hoogervorst.

Noordoostpolder

Sinds augustus 2019 is Hoogervorsts standplaats Marknesse en fotografeert hij veel in de Noordoostpolder en de omliggende gebieden.

Finissage

Aan het eind van de expo van Fred Hoogervorst is bij Kunstuitleen Emmeloord een finissage op woensdag 25 mei. Inloop is vanaf 19:00 uur met een hapje en een drankje. Om 19.30 uur wordt gestart met ‘De Kunstenaar Vertelt’.