di. 10 mei. 2022

Masterclass ‘Tekenen op UNESCO Werelderfgoed Schokland’ door Renze Koenes

Op zaterdag 14 mei en zaterdag 4 juni zal beeldend kunstenaar Renze Koenes cursisten meenemen over voormalig eiland Schokland voor een masterclass tekenen. Renze Koenes is een beeldend kunstenaar uit Deventer, die deze zomer exposeert in de Museumkerk van Schokland. Al enige tijd voert hij een beeldend onderzoek uit naar Schokland en de bijzondere aspecten van het UNESCO Werelderfgoed. De masterclasses zijn speciaal ontwikkeld voor cursisten die al enige ervaring met tekenen hebben.

Schokland, vier seizoenen. Schetsen. Renze Koenes

Karakter van de vlakke polder
Het voormalig eiland Schokland heeft tegelijkertijd een vlak en ruimtelijk karakter. Enerzijds ligt Schokland als een plak op de polder, anderzijds kunnen bezoekers genieten van de enorme ruimte om het eiland. Het grafische karakter van Schokland staat centraal in de masterclass ‘Vlak’ op 14 mei, over vorm en compositie. Rondom de kerk en de gebouwen gaan cursisten op zoek naar plekken waar vlakken worden aangetroffen. Er wordt gekeken naar de verhouding tussen natuur en cultuur. Al tekenend worden de waterkering naast de kerk, het ritme van de museumgebouwen en de hoogteverschillen in het landschap onderzocht.

Ruimte in het landschap
De weidsheid van Schokland wordt onderzocht in de masterclass ‘Ruimte’ op 4 juni, waarbij aandacht wordt geschonken aan perspectief. Rond de noordpunt van Schokland kijken de deelnemers uit over de weidsheid van de voormalige Zuiderzee. Lijnen in het landschap worden gezocht, die helpen de ruimte te visualiseren. Zo nodig wordt de theorie van het lineair perspectief uitgelegd, om grip te krijgen op de complexiteit van het tekenen.

Kunstenaar Renze Koenes

Reserveren
Er is per masterclass ruimte voor een beperkt aantal deelnemers. Iedereen is vrij om met eigen materiaal te werken en vanuit een eigen studieplan materiaal mee te nemen. Informatie en tickets voor de eerste masterclass zijn hier te vinden.