di. 18 mei. 2021

Kunstenaarsestafette: Su Kroker

Kunstuitleen Emmeloord is een nieuwe reeks begonnen: Kunstenaarsestafette! Lokale kunstenaars beantwoorden vragen en geven daarna het stokje door aan een ander die ook weer vragen gesteld krijgt. Doel is om lokale kunstenaars een podium te geven om zo meer bekendheid te krijgen en om meer te weten te komen over de verschillende werkstijlen en invalshoeken. Su Kroker, zilversmid uit Blokzijl, bijt het spits af!

Wie ben je en wat doe je, welk discipline beoefen je?

Ik ben goud en zilversmid, ontwerper en docent beeldende kunst. Mijn werk is gekenmerkt door sculpturale vormen. Ik maak alleen uniek werk. In de sieradenwereld hoor ik bij de author jewellers.

Su Kroker, project van zilver (gehaakt), “Parels”

Ik ben in Duitsland bij een meestersmid in de leer gegaan, om het vak van de zilversmid te leren. Toen ik in 1988 begon, was dit beroep bijna uitgestorven. Als zilversmid maak je tafelzilver, kerkzilver, een groot doopvont, kannen, kelken, vazen. Meestal uit een stuk gedreven van zilver.

Na mijn leer heb ik bij een restaurator in Trier gewerkt. Ik was altijd al gefascineerd door relikwieën en ik mocht toen een kijkje in de schatkamer van de Dom van Trier nemen. Daarna heb ik in verschillende goudsmederijen gewerkt, om ook de veelzijdige technieken van het goudsmeden te leren.

Oorspronkelijk wou ik beeldhouwer worden, en ik heb steeds weer geleerd, gestudeerd, om mij verder te ontwikkelen. Zo was ik een jaar als stagiaire bij een beeldhouwer, voordat ik op de HAWK in Hildesheim Metaaldesign gestudeerd heb. Daar heb ik ook als meester zilversmid en Ontwerper afgestudeerd. Tijdens mijn studie kreeg ik een beurs. Zo ben ik in Nederland terecht gekomen.

Su Kroker, Sprookjestafel

Sinds 2004 heb ik in Blokzijl mijn atelier en werk ik steeds aan nieuwe collecties, die ik verschillende galeries op de hele wereld verkoop.

Mijn label heet Schmuckvirus, een virus die besmettelijk is, voor degene, die er vatbaar voor is… Op dit moment ben ik bezig met een nieuwe website. Er staat dus geen nieuw werk op. Wel op mijn Instagramaccount Schmuckvirus.

Waar ben je op het ogenblik mee bezig

In 2018 is mijn lieve man en beste vriend overleden. Onze wereld stond stil en ik kon lang geen nieuw werk maken. Een jaar geleden heb ik bij Francis Kilian het traject Blikopener gevolgd. Langzamerhand heb ik weer een toegang tot mijn beeldend proces kunnen vinden. Op dit moment ben ik eindelijk weer bezig met meerdere exposities! Ten eerste voor de eindexpositie van Blikopener, die door Corona steeds moest opgeschoven worden tot november.

Het thema is The Absence, een installatie. Ik werk er nog aan, en laat een foto van een work in progress zien.

Su Kroker, Sprookjes op tafel

Op dit moment werk ik aan een collectie lepels, minikommetjes en kelkjes voor galerie Kunst en Kleur in Kalenberg, die in mei geopend wordt. Samen met mijn vriendin Jerusha Nicolai van Natuurlijk Jerusha, zijn wij met een hart en zielsproject van ons bezig. Jerusha kookt en bedenkt vegan gerechten en ik smeed soms sprookjesachtig, soms experimenteel tafelzilver voor onze “Sprookjes op tafel” hiervoor. En last but not least ben ik bezig met werk voor de Jewellery. Designweek in Milaan in juni.

Waar werk je het liefst aan een kunstwerk?

Ik heb een klein heerlijk inspirerend atelier achter huis, waar ik heel graag werk. Sinds kort heb ik ook een mooi groot atelier in het mooie Waterloopbos. Samen met een groep van diverse kunstenaars bouwen wij aan de Culturele Broedplaats Waterlab. Hier geef ik ook cursussen edelsmeden, als het weer mogelijk is. Maar al mijn werk begint aan mijn keukentafel, mijn huis is een groot atelier.

Su Kroker, La vie en rose

Welk kunstwerk had je zelf wel willen maken?

Ik hou heel erg van het werk van Antoni Tapies. De materialiteit en mythische aanwezigheid van zijn werk fascineert mij.

Wat voor kunstwerk/project wil je in de toekomst nog gaan maken/doen?

Ik ga mij richten op het vrijere werk. Tot nu toe heb ik veel sieraden, toegepast werk gedaan en nu ben ik weer bezig mijn oorspronkelijke droom te volgen. Experimenteel werken, als autonoom kunstenaar. Het is geen nieuwe weg, maar alles wat ik de afgelopen 30 jaar geleerd heb, komt nu samen. Het is mijn levenselixer en geeft mij steeds weer de energie om door te gaan, en heeft mij door de zwaarste en moeilijkste periode van mijn leven getrokken. Heerlijk, om weer in de flow te zitten!

Su Kroker, Zilver (gehaakt)

Aan wie geef jij het estafettestokje over?

Aan Karin van der Molen!