do. 08 apr. 2021

Kunstenaars aan het woord: Ruben Stallinga

De tentoonstelling van Ruben Stallinga stond gepland voor 17 maart 2021. Vanwege de huidige coronamaatregelen wordt de expositie verschoven naar een nader te bepalen datum.

Patronen zijn voor Ruben al vanaf zijn vroege jaren een zekerheid. Het patroon waarin de bestrating is gelegd, het rooster in de buitendeur, het hekwerk langs de straat, de kliko’s van de vuilnisdienst om zo maar een paar elementen te noemen boeien hem voor zijn inspiratie van zijn kunst. Rond zijn 5e jaar is hij begonnen om het gaaswerk van de schutting van de buren met zijn handen te bewerken tot ze los kwamen van het gaaswerk. Hierdoor ontstonden er patronen in het gaas. Al gauw kreeg hij voor zijn verjaardag een rol voliëregaas met een allesknipper. Er ontstonden vele kunstwerkjes van zijn hand maar vele werden op den duur ook weggegooid.

Kunstenaar Ronald Baarda te Emmeloord werd verrast bij het zien van de uitzonderlijke werken van Ruben. Hij kende de leerling van de school niet persoonlijk, maar was direct geraakt door zijn kunst. Zijn enthousiasme deelde hij met lijstenmaker Henk van Beek (Van Beek Design)

Ruben Stallinga

De kunst van Ruben liet Henk niet meer los. Ze lieten veel overeenkomsten zien met zijn liefde voor de “nulkunst” en troffen hem door de puurheid.

Van Beek wilde graag de uitzonderlijke kunstwerken aan een groter publiek laten zien en organiseerde in 2015 de eerste tentoonstelling in de kunstruimte Novazero. Dit werd een overweldigend succes aan belangstelling. Dit kreeg een vervolg in datzelfde jaar in de kunstruimte Atelier 41 in Buinerveen en in 2016 volgden de Bantseliek en het Museum van Nagele waar de opening werd verricht onder toeziend oog van de in 2016 overleden cineast en kunstkenner Louis van Gasteren. In dat zelfde jaar volgde nog een expositie in de Meerpaal in Dronten en een uitnodiging voor Luxemburg. De bekendheid van Ruben zijn kunst bleef niet meer onopgemerkt. Op bekende kunstbeurzen in Ulft, Amersfoort, Amsterdam, Nieuwegein, Breda werd geëxposeerd en zelfs kwamen er uitnodigingen uit Hamburg en New York.