ma. 27 sep. 2021

Finissage expositie Ruben Stallinga en Jeltje van Houten bij Kunstuitleen Emmeloord

Vanaf 6 september toonde Cultuurbedrijf Emmeloord de kunst van Ruben Stallinga en Jeltje van Houten. Op 1 oktober komt deze tentoonstelling ten einde. Daarom organiseert Kunstuitleen Emmeloord een finissage. Op vrijdag 1 oktober, 16.15 uur, bent u van harte welkom om de tentoonstelling voor de laatste keer te bezoeken. Gerrit de Vos zal een toelichting geven bij het werk van Ruben Stallinga. Opgeven kan door een mailtje te sturen naar kunstuitleen@muzischcentrum.nl.

Jeltje van Houten
Van Houten exposeert met een selectie van haar werken uit de serie “Coverstory”. Geometrie en minimalisme zijn sleutelwoorden en spelen een belangrijke rol in haar werk. De zoektocht naar essentie is hierbij de bron, de kunst van het weglaten. Van Houten werkte in het verleden met veel verschillende materialen, waaronder kunststofplaat. Aangespoord door het thema duurzaamheid besloot ze over te stappen naar een duurzamer materiaal: (gebruikte) boekenkaften.

Van Houten versnijdt linnen boekenkaften én pagina’s van tweedehandsboeken en maakt daar composities mee. De kleuren en textuur zijn bepalend, ze vertellen een verhaal. Soms zijn de kaften beschadigd, lelijk of vervaagd. Deze sporen van ouderdom, het gebruikt-zijn, voegen een extra dimensie toe: een bijkomend verhaal.

Ruben Stallinga
Patronen zijn voor Stallinga al vanaf zijn vroege jaren een zekerheid. Het patroon waarin de bestrating is gelegd, het rooster in de buitendeur, het hekwerk langs de straat, de kliko’s van de vuilnisdienst om zo maar een paar elementen te noemen boeien hem voor zijn inspiratie van zijn kunst. Rond zijn vijfde jaar is hij begonnen om het gaaswerk van de schutting van de buren met zijn handen te bewerken tot ze los kwamen van het gaaswerk. Hierdoor ontstonden er patronen in het gaas. Al gauw kreeg hij voor zijn verjaardag een rol volièregaas met een allesknipper. Er ontstonden vele kunstwerken van zijn hand.

Aanmelden
De finissage vindt plaat op 1 oktober, tussen 16.15 uur en 17.15 uur in de foyer van Cultuurbedrijf Noordoostpolder Emmeloord, Harmen Visserplein 2. De entree is vrij en aanmelden kan door een e-mail te sturen naar kunstuitleen@muzischcentrum.nl onder vermelding van “Finissage Jeltje van Houten en Ruben Stallinga”.