Kunst ophangen

Waar moet je op letten bij het ophangen van kunst? Wij geven tips!

De manier waarop je kunst exposeert is van grote invloed op de kunstbeleving. Door kunst op de juiste manier op te hangen komt het beter tot zijn recht en zul je er nog meer van genieten.

  • De allerbelangrijkste tip: hang een kunstwerk of schilderij niet te hoog op. Hou er rekening mee dat je weliswaar staat op het moment dat je het kunstwerk ophangt, maar er meestal zittend van geniet. Ga dus zitten en laat iemand anders het kunstwerk even tegen de muur houden. Dit geldt uiteraard niet voor bijvoorbeeld de hal en keuken, waar je vooral staat.
  • Indien je meerdere kunstwerken naast, onder en boven elkaar hangt, beschouw zo’n groep dan als één kunstwerk. Orden ze eerst voorzichtig op de grond en schuif totdat je tevreden bent.
  • Het is fraai wanneer in zo’n groep de ‘buitenlijnen’ een rechthoek of vierkant vormen. Dat geeft rust.
  • Wanneer je een kunstwerk boven een meubel (bank, sitetable etc.) hangt, laat het dan niet breder zijn dan het meubel. Hou 15 tot 30 cm vrij tussen de bovenzijde van het meubel en de onderzijde van je kunstwerk. Hang geen klein schilderijtje eenzaam boven een driezitsbank. Kies liever voor goede verhoudingen.
  • Niet ieder schilderij hoeft aan de muur gehangen te worden. Een klein schilderij op een standaard staat bijvoorbeeld prachtig op een sidetable.
  • Hang een schilderij niet te dicht bij een warmtebron, zoals een radiator of open haard. En hou, met name bij aquarels, rekening met de funeste invloed van direct zonlicht. Ook halogeenlicht zonder UV-filter kan schade veroorzaken.
  • Een haak in de muur is een gat in de muur. Wil je meer flexibiliteit, kies dan voor een speciaal ophangsysteem, zoals rails. Loop eens binnen bij de lijstenmakerij en vraag om advies.

Bron: Residence