Geerten Sterk

Gedurende tien jaar heeft Geerten als postbode veel rondgereden in de polder, met name de buitengebieden van Dronten en Biddinghuizen. Langzaamaan is hij gehecht geraakt aan dit gebied. De schijnbare leegte zet aan tot goed kijken en er blijkt van alles te gebeuren. Bijvoorbeeld het lijnenspel en de vlakverdeling van de akkers (en wat daar allemaal gebeurt), en de soort van oases die de boerderijen met de vaak prachtige tuinen zijn. Door het jaar heen zie je het landschap (aldus Geerten), het licht en de lucht veranderen. Soms zelfs in een dag, als bijvoorbeeld aan het eind van een grijze dag de zon doorbreekt. Nergens is dat zo spectaculair als in het polderlandschap. De vormgeving van het land en de gebouwen spreekt hem bijzonder aan en komt overeen met kenmerken van zijn werk. In de loop van de tijd zijn deze plekken zelfs letterlijk het uitgangspunt geworden voor schilderijen en prenten, vaak door middel van foto’s.

Al een tijdje loopt Kunstuitleen Emmeloord met het idee rond om een kunstenaar te koppelen aan Huis Polman in Nagele. Het huis vertelt een uniek verhaal over het ontstaan van Nagele en zijn architectuur, je maakt als het ware een reis terug in de tijd. Een spannende omgeving die zeer geschikt is om het werk van een Geerten in te verweven en op deze manier het verhaal van Nagele te versterken.

Huis Polman Nagele

Website: https://www.hendrickdekeyser.nl/museumbezoek/huis-polman-nagele

Huis Polman is een bijzonder huis. Je ervaart zelf hoe het is om hier tijdens de wederopbouw in de jaren ’50 in de Noordoostpolder te hebben gewoond. Je waant je letterlijk Annie of Bernard Polman. Je mag de kasten openen om te kijken wat er in zit, plaats nemen aan de keukentafel om de krant te lezen of in de fauteuil zitten en naar de radio luisteren. Huis Polman is een feest van herkenning, dat begint al bij de indeling van de woning. Misschien doet een geur je aan de soep van je vroegere buurvrouw denken of herken je de lamp die je ouders ook hadden hangen. Kom langs en ontdek hoe de eerste bewoners hier hebben geleefd. Kom jij langs? Huis Polman is één van de vele Museumhuizen van Vereniging Hendrick de Keyser.