Amarins Yntema

Kleurrijke zeefdrukken met een zomers plantenthema

Wat ik met mijn werk wil prikkelen is dat je met een meer open blik naar de wereld kijkt.

Want er is zoveel moois om ons heen. Maar we hebben het vaak zo druk of zijn gefocust op het negatieve, dat het ons aan aandacht ontbreekt om ons echt te laten verwonderen. En verwondering is de grootste bron van inspiratie en levenslust.

De schoonheid van de plantenwereld biedt ontspanning, dit is precies waarom ik graag met het thema plantenwereld werk. Ik miste een tijdje de ontspanning en plezier in het maken. Op de kunstacademie en met het starten van je carrière komt er een druk op je creativiteit te liggen die ten koste kan gaan van plezier. Ik vond het plezier terug met het planten thema en in het zeefdrukproces.

Het creatieve proces begint bij mij met observaties. Ik teken graag naar de waarneming. Ter inspiratie bezoek ik hortussen met tropische plantenkassen. Ter plekke maak ik veel schetsen en foto’s. Waar ik vervolgens uit put als ik ontwerp voor zeefdrukken. Tijdens het drukken laat ik ruimte voor experiment en toevalligheden. Ik druk vaak in irisdruk, daarbij leg je meerdere kleuren inkt op de zeef. Door het wisselen van de kleuren en hoe ik ze aanbreng is elke prent -ondanks in oplage gedrukt- uniek!

Door de jaren heen heb ik met veel verschillende materialen en technieken geëxperimenteerd.  Uiteindelijk ben ik helemaal gevallen voor zeefdrukken. Ik houd van het hele proces. Van schetsen naar het tekenen van de films, het belichtingsproces en dan het magische moment van het uitspoelen van het zeefdrukraam waarbij de afbeelding zichtbaar wordt op het raam. Dan vervolgens het kiezen en mengen van de kleuren in prachtige heldere inkten. Het met de hand drukken en jezelf dan verassen met het uiteindelijk resultaat. Tijdens het drukken experimenteren met kleur, compositie, het spelen met de techniek. I love it.