2017-2018

3-11-2018 t/m 7-01-2019
Locatie: Muzisch Centrum
Beeldend kunstenaar: Evelien Fotografie

Titel expositie: People of Nepal

De serie portretten van Evelien Fotografie uit Emmeloord hangt in de foyer van het Muzisch Centrum aan het Harmen Visserplein in Emmeloord. Zaterdag 3 november werd de expositie geopend ter gelegenheid van de Dag van de Kunstuitleen. Evelien maakt de serie tijdens een fysiek en emotioneel ingrijpende reis in 2017 met collega-fotografen naar Nepal. “Ik was nog nooit naar zo’n land geweest. Aan het eind van de dag komen alle indrukken die je opdoet wel binnen! Het grijpt je aan, maar tegelijkertijd besef je dat je als individu ook niets aan hun situatie kunt veranderen.”

Mensen leven temidden van de puinhopen veroorzaakt door een aardbeving in 2015. “We zeiden wel tegen elkaar: ‘Het lijkt net een filmset’. Het is zo onwerkelijk, wat je ziet.” 

Evelien maakte zo’n 3.000 foto’s, van natuurschoon tot portretten. “Lief en bijzonder”, noemt ze de bevolking. “Eerst durfde ik mensen niet ongevraagd te fotograferen. Maar ik wilde hun blikken toch vastleggen, dus na een paar dagen stap je over die schroom heen.”

Poseren was er niet bij. “Ik kan niet met hen communiceren, dus ik kon hen niet vragen om op een bepaalde manier te gaan zitten. Het was één moment, één blik en die moet je zien te vangen.”

People of Nepal’ is opgebouwd uit stuk voor stuk fascinerende beelden van verweerde gezichten. “Later las ik dat mannen daar gemiddeld 59 en vrouwen 58 jaar worden. Misschien zijn die mensen wel veel jonger dan wij denken.” Evelien stelde bij thuiskomst de serie van 12 portretten samen voor een QEP-kwalificatie (Qualified European Photographer). “Ik moest er gewoon iets mee! Ik wilde anderen laten zien wat zo’n indruk op me gemaakt heeft.” 

De prestigieuze titel wordt in Rome toegekend door een internationale vakjury. “Je kunt niet zomaar je mooiste foto’s insturen. Het moet echt een serie worden met een begin, een eind en een middenstuk.” Met advies van bevriende deskundigen kwam de serie ‘People of Nepal’ tot stand, die Evelien in november 2017 internationale erkenning opleverde. 

15-09-2018 t/m 26-10-2018
Locatie: Muzisch Centrum
Beeldend kunstenaar: STIKmagazine

Titel expositie: Groen Geluk

STIKmagazine is opgericht in 2004 door Almas Pieters (illustrator), Annemiek Pruijt (beeldend kunstenaar) en Sigrid Spier (illustrator en vormgever). Na ons afstuderen zochten wij naar een manier om beeldend aan het werk te blijven. Sinds 2007 wordt STIK uitgegeven door Almas en Sigrid.

Naast het uitgeven van een ‘magazine’ werken ze ook in opdracht voor kunstfestivals. Voor het kunstfestival ‘Groen Geluk’ hadden ze een aantal wonderlijke en kleurrijke insecten ontworpen die her en der over het festival terrein waren verspreid in bomen. Het concept van het festival had het plezier van het leven in de natuur als uitgangspunt. In het Muzisch Centrum kregen de insecten weer onderdak en konden de inwoners van de Noordoostpolder ook genieten van een stukje groen geluk.

Januari 2018
Locatie: Muzisch Centrum
Beeldend kunstenaar: Rolinna Nell

Volgens Rolinna biedt de Noordoostpolder de ruimte en rust om geconcentreerd te kunnen werken, maar mist het wel de dynamiek en culturele diversiteit van de stad. Bijna jaarlijks werkt ze daarom een bepaalde periode als artist-in-residence in een internationale stad. Een stad waar ze nieuwe inspiratie en contacten kan opdoen ten behoeve van de ontwikkeling van haar werk.

Vrouwen en meisjes staan centraal in haar werk, afgeleid van haar eigen vrouw- zijn. Ze is gefascineerd door universele houdingen en poses van vrouwen, die subtiel en cultuurgebonden toch een persoonlijkheid prijs geven. Het ontbreken van gezichten als een belangrijke menselijke kenmerk laat ruimte voor de verkenning van de vrouwelijke identiteit achter culturele codes. In haar werk blijft de identiteit mysterieus en het verleden voelbaar, dat ze op een bijna fluisterende wijze de actualiteit in brengt. Haar werk ontstaat door waarneming en interactie met de omgeving en het dagelijks leven. Intuïtie en verbeelding spelen hierbij een belangrijke rol.

25-11-2017 t/m 22-12-2017
Locatie: Muzisch Centrum
Beeldend kunstenaar: Stephanie Duijnisveld

In 2018 heeft Stephanie geëxposeerd in het Muzisch Centrum met een aantal van haar schilderijen. Het schilderij ‘Reckoner’ is aangeschaft door Kunstuitleen Emmeloord. Wil je dit werk lenen, neem dan contact op via  kunstuitleen@cultuurbedrijfnop.nl